För att kunna göra en bokningsförfrågan om Kerstin Bergman måste du vara inloggad.

Kerstin Bergman

Dela och skriv ut
Kerstin_bergman_beskuren_h%c3%b6guppl%c3%b6st-4

Kerstin Bergman

Fotograf: Andreas Gruvhammar

Book_coverage_1
Book_coverage_2
Verksam som
Prosaist/berättare
Fackboksförfattare
Deckar/Spänningsförfattare


Målgrupp
Gymnasium
Vuxen


Medlem i
Författarcentrum Syd

Länkar
http://www.crimegarden.se/
https://southsidestories.se/team/kerstin-bergman/
https://www.sol.lu.se/person/KerstinBergman

Kerstin Bergman

Kort om mig

Jag har en bakgrund som deckarforskare, är docent i litteraturvetenskap och ledamot av Svenska Deckarakademin. Idag frilansar jag som deckarexpert med att skriva och tala om andras deckare, men med Förgätmigej (2021) och Oskuld och oleander (2020) bidrar jag själv till genren. När jag inte skriver förenar jag deckarföreläsningar, moderatorsuppdrag och redaktörsjobb med trädgårdsarbete i företaget CrimeGarden. Jag bor sedan tjugofem år i Lund.

Deckarserien om Iris Bure tar sin utgångspunkt dels i min kärlek till deckargenren, dels i miljöer som varit viktiga under min uppväxt – i Oskuld och oleander Ekerö utanför Stockholm, i Förgätmigej Dalsland. Mina deckare är spännande utan att vara explicit våldsamma, de har beskrivits som personl... ...visa mer

Vad jag gör under författarbesöken

Jag föreläser gärna om allt som rör deckare (se föreläsningsförslag på http://www.crimegarden.se/crimegarden-erbjuder/), kombinerar föreläsningar med deckarquiz, håller fortbildningar om deckare för bibliotekarier, åtar mig moderatorsuppdrag och talar även gärna om det egna författarskapet och vägen från deckarexpert till deckarförfattare. Jag kan dessutom diskutera mina och andras deckare med exempelvis läsecirklar, bokklubbar och liknande. När jag besökt gymnasieskolor har jag bland annat talat om olika deckargenrer eller om någon specifik deckare eller deckarförfattare eleverna har läst inför skrivprojekt eller temaarbeten.

Målgrupp: vuxna och gymnasieungdomar.

Verkförteckning

Deckare:
Oskuld och oleander (2020)
Förgätmigej (2021)

Facklitteratur om deckare:
Swedish Crime Fiction: The Making of Nordic Noir (2014)
Deckarnas svenska landskap (red. 2014).
Kriminallitteratur: Utveckling, genrer och perspektiv (med S. Kärrholm, 2011).