Johan Brännström

Kort om mig

Bosatt i Uppsala och arbetar på Upsala Nya Tidning. Jobbade dessförinnan på TT Nyhetsbyrån i sju år. Debuterade 2020 med spänningsromanen ”Feber”, den första i en serie om Mikaela Sköld, reporter på Sveriges största nyhetsbyrå och ensamstående mamma till 12-åriga Vanja som Mikaela tvingas lämna ensam hemma när hon blir sjuk. När Mikaela kommer hem några dagar senare är dottern borta. Spåren leder till Darknet, det mörka nätet. ”Feber” följdes av ”Röd signal”, ”Ingen ska skonas” och”Splitter” som släpptes i somras.

Som författare dras jag till historier eller ämnen jag inte sett skildrade förut, som ofta bottnar i aktuella samhällsproblem, men också i mina egna mardrömmar och rädslor. Jag har även en bakgrund som filmmanusförfattare, bland annat i Hollywood, och har drivit filmmanuskurser på nätet samt hållit workshops om filmmanusskrivande.

Vad jag gör under författarbesöken

”Wow, vilken bladvändare!” Det hör man ofta om deckare eller spänningsromaner. Jag skriver sådana ”bladvändare”. Men hur skriver man spännande? Vilka mekanismer ligger bakom att något upplevs som spännande? Det berättar jag gärna om vid mitt besök. Jag pratar om bland annat konsten att dra ut på ovisshet, hur man skapar cliffhangers och twister, ledtrådar och villospår och hur man skriver emotionell spänning som engagerar. Jag berättar också om min väg till författandet, om min bakgrund som filmmanusförfattare och vilken nytta jag haft av det i mitt skönlitterära skrivande och om hur jag hittar mina idéer.

Verkförteckning

Feber (2020, Ordfront förlag)
Röd signal (2021, Ordfront)
Ingen ska skonas (2022, Ordfront)
Splitter (2023, Ordfront)

Fotograf: Adam Wrafter

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Deckare (spänning, thriller)

Målgrupp

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet