För att kunna göra en bokningsförfrågan om Gunnar Balgård måste du vara inloggad.

Gunnar Balgård

Dela och skriv ut
Photo

Gunnar Balgård

Fotograf: Ethel Delin

Verksam som
Poet
Fackboksförfattare


Målgrupp
Gymnasium
Vuxen


Medlem i
Författarcentrum Norr

Länkar

Gunnar Balgård

Kort om mig

Jag är en poet och kulturjournalist, som gärna sysslar med norrländska ämnen. Eftersom jag är född västgöte, har jag fått vinna min norrländska tillhörighet själv. På den punkt där livet skaver blir man gärna starkast.

I början läste jag konst och språk i Uppsala och var anställd som dramaturg på Sveriges Radio i Stockholm. Då skrev jag mestadels dramatik men teatern vände sitt ansikte ifrån mig. Jag gick då i terapi, blev redaktör för tidskriften Provins och befäste mitt arbete som kritiker i Västerbottens-Kuriren. Min egen poesi uppstår gärna på utrikes resor, när jag känner mig befriad från diverse bojor.

Jag är nog en grundlig sort. Jag vill att saker ska vara sanna och riktiga, gärna fantasifulla, men helst autentiska. Jag upp... ...visa mer

Vad jag gör under författarbesöken

Ett verksamt liv i kulturens tjänst har väl skaffat mig ett antal specialområden, som jag behärskar och kan tala om. Sågverksepoken med baggböleriet blev till en personlig besatthet när jag läste in ämnet till en teaterpjäs år 1979, och jag minns det mesta än. Denna Klondyke-tid i Norrland svindlar alltjämt, och har sina konsekvenser.

Om litteraturens och bildkonstens framväxt i Norrland har jag också kunskaper, därom handlar flera av essäerna i min bok Norrifrån som utkom 1998. Jag tror att litteraturens storhetstid i Västerbotten idag, beror på sprängkraften i en lokal historia som längst av alla i Sverige legat oberättad, men nu förlösts i särpräglat språk. Om dessa författare kan jag nog tala: Sara Lidman, Torgny Lindgren m.fl. Om... ...visa mer

Verkförteckning

Ett 15-tal teaterpjäser (för radio och TV, på scen) åren 1967-80, bl.a:
Lavforsen, 1971
Lars Larsson, 1974
Vårt goda namn och rykte, 1979
Därtill div. pjäsbearbetningar och översättningar, bl.a. Carlo Gozzis Fågel grön, 1985.

Utgivna böcker:
Angår det Sverige om Norrland finns? (debatt),... ...visa mer