Jeanette Bergenstav

Kort om mig

Jeanette Bergenstav heter jag och jag är journalist sedan 30 år.

Den 2 december 2021 debuterar jag som spänningsförfattare för vuxna på Norstedts förlag. Syndoffer är första delen i spänningsserien om journalisten Jennifer Sundin. Boken utspelar sig i Torslanda, Biskopsgården, Gullbergsvass och olika delar av Göteborg.

Nu skriver jag också hunddeckare för barn och unga. Hittills har två ganska tjocka böcker kommit ut i serien om Flingan & flocken och de har fått mycket uppmärksamhet och fantastiska recensioner, både av "proffstyckare" men framförallt av barnen.

I januari 2017 skrev Tidningen Kulturen så här: "Flingan & Flocken" är just nu den absolut bästa svenska deckarserien för barn och ungdom."

Jag är också väldigt stolt över att ha blivit utsedd till vinnare av Västra Hisingens kulturpris 2016 tack vare Vargskräck och mitt engagemang för barn och djur.

Många har läst mina böcker högt i sina skolklasser och ett par saker som jag är extra glad över är att både tjejer och killar verkar gilla den lika mycket. Lärare och föräldrar har också hört av sig till mig och berättat att barn som haft svårt att komma igång med läsningen har blivit fångade av böckerna och läst alla de 250 sidorna. Det känns så roligt!

Handlingen i böckerna är spännande, dramatisk och tempofylld. Men det finns också plats för vänskap och gemenskap mellan både barn, vuxna och hundar. I boken finns också ett underliggande budskap om att vara tolerant mot sina medmänniskor. Att det är okej att vara precis som man är och att man inte ska vara för snabb att döma någon. Att gestalta detta med hjälp av hundkaraktärer fungerar fantastiskt bra!

2017 kom min rimsaga "Busens hunderbara äventyr" ut. Den vänder sig till förskolebarn och fungerar också som lästräningsbok. I slutet finns varför-därför-frågor där barnen får fundera lite över varför vi ibland gör som vi gör.

Jag är också stolt över att, tillsammans med en av Sveriges bästa hundtränare, skrivit den första hundträningsboken som riktar sig till barn och ungdom, "Hundkul Trickträning för bästa vänner" heter den.

Utifrån mina böcker erbjuder jag författarbesök, skrivarverkstäder och föreläsningar med lite olika fokus. Populärast är deckarskolorna med skrivarverkstad anpassad efter ålder, för åk 3-9.

Nu kan jag också erbjuda en rim- och ramsverkstad från 5 år där vi smakar, lyssnar, vänder och vrider på orden.

Jag håller också föreläsningar om hundens betydelse för barn (företrädesvis för en vuxen publik).
Jag kan också erbjuda en föreläsning om hur man får en roligare vardag tillsammans med sin hund i vardagen, genom trickträning och aktivering. Till denna är både barn och föräldrar välkomna.

BOKRECENSIONER:

Bibliotekstjänst (BTJ) gav Kod 513 högsta betyg - 5 av 5 - och utsåg den till månadens godbit. Så här skrev lektör Carola Forslund i BTJ-häfte 20:

"Detta är en riktig bladvändare för den som gillar spännande böcker. Det är svårt att sluta läsa när man väl har börjat. Är man dessutom hundälskare är den här serien ett måste. Ett plus för språket som flyter på väldigt bra och känns autentiskt. Jag gillar också det tydliga ställningstagandet för djuren.

Kod 513 vänder sig till barn i åldern 9-12 år och den känns väl anpassad för denna målgrupp. Boken består av dryga 250 sidor utan illustrationer, men den känns ändå lättläst eftersom den har ganska stor text, en hel del luft på sidorna samt korta kapitel."


BTJ-recension Hundkul:
Denna träningsbok med hundtricks vänder sig till yngre läsare som vill utveckla relationen till sin hund genom att lära den tricks. Genomgående betonas vikten av att samspela med hunden, läsa av och förstå den för att kunna
träna in tricks. Författarna Jeanette Bergenstav och Nina Roegner har gedigen erfarenhet av hundar, liksom
fotografen Patrik Bergenstav. Boken är pedagogiskt upplagd. [… ]

Exempelvis finns olika färgmarkeringar i texten som hjälper läsaren att förstå när det är dags för riktig övning. Blått står för trickord, orange färg för peppord, rött för godis. […] Övningarna är indelade efter svårighetsgrad och beskrivs steg för steg i ord och bild. Ett felsökningsavsnitt ger svar på varför hunden inte beter sig som det är tänkt. […]

Råd och anvisningar vittnar om författarnas stora erfarenhet av hundar och träning av dem. Boken är rikt illustrerad med vältagna och inspirerande färgfoton på barn och hundar i samverkan. Layouten är överlag tydlig och tilltalande. Hundkul! är en heltäckande, pedagogisk och kunnig bok för unga hundälskare." Lektör: Tine Billing BTJ-häfte 2/18

Vad jag gör under författarbesöken

Jag erbjuder olika typer av författarbesök på skolor, förskolor och bibliotek. Scrolla mellan rubrikerna för att hitta rätt!

* Skrivarverkstad eller deckarskola anpassad efter ålder, för klass 3-9.
* Rim- och ramsverkstad från 5 år.
* NYHET! Föreläsning "Hundkul i vardagen", för både barn och vuxna. Mina egna hundar kan följa med om så önskas.
* Föreläsning "Hundens betydelse för barn" för vuxna.


SKRIVARVERKSTAD / DECKARSKOLA, KLASS 3-9

Så här skriver bibliotekarien Gittan Classen på Torslanda bibliotek, Västra Hisingen:

"Vi har två gånger det senaste året haft Jeanette hos oss och hon har arbetat med barn från 8 år med skrivarverkstad.Jeanette har inspirerat berättat om sitt skrivande och ger barnen tips om hur de kan börja en berättelse, utveckla karaktärer, miljöer och intrig i berättelsen.Dessutom får barnen en uppföljning av sina skrivförsök, kommentarer och tips som Jeanette lämnar på biblioteket och vi vidarebefordrar till barnen. Detta är något som verkligen satt igång skrivartankarna hos flera deltagare."


DECKARSKOLA / SKRIVARVERKSTAD:

Det vanligaste upplägget är 2-2,5 timma långt och då hinner barnen / ungdomarna skriva en hel del själva

I min skrivarverkstad vill jag börja med att få barnen att känna vilken magisk värld skönlitterärt skrivande kan innebära. En värld där de själva bestämmer hur allt ska vara. Vilken miljö, vilka personer, vilka händelser som ska utspela sig. Deckare, fantasy, komedi, romantik - eller kanske en kombination av allt - författaren bestämmer!

På ett lättsamt sätt går vi igenom de olika pusselbitarna som behövs för att skriva en berättelse. Alltifrån hur man får idéer och inspiration, till handling, konflikt, gestaltning, hur man bygger upp spänning, huvud- och bipersoner och miljöbeskrivningar. Vi avslutar med att alla får chans att skriva en egen spännande historia. Jag lämnar gärna personlig respons i efterhand (lite beroende på gruppens storlek).

Jag vill förmedla att ALLA kan skriva. Det handlar inte om vem som är bäst i klassen eller vem som har snyggast handstil. Det handlar inte om punkter, stora bokstäver och rättstavning. Det finns utmärkta rättstavningsprogram! En av mina lärare på en författarkurs är för övrigt dyslektiker och har gett ut flera ungdomsromaner.
Nej, det handlar om vem som kan berätta en historia! Och den, i sin tur, kan handla om precis vad som helst. Och när du skrivit den så har du skrivit en historia som ingen annan i hela världen någonsin har skrivit förut! Visst är det magiskt!

När jag lämnar klassrummet (eller biblioteket) så är målet att det ska sitta ett tjugotal författare som skrivit lika många alldeles, unika historier som de ska känna sig stolta och lyckliga över.

Det är den känslan jag vill förmedla och när vi tagit oss in i den där magiska skrivarbubblan så ägnar jag mig mer än gärna åt övningar i dramaturgi, perspektiv, personbeskrivningar, miljöbeskrivningar och gestaltning.

För de klasser som vill och har möjlighet att satsa mer tid på skönlitterärt skrivande, kan jag komma tillbaka vid flera tillfällen. Då får eleverna chansen att göra mer genomarbetade texter som de jobbar med mellan gångerna. Jag lämnar individuell respons och lyfter elevens starka sidor och ger tips på hur hon eller han kan jobba vidare. Att ge och att få respons är otroligt lärorikt och vi kan också jobba med att lämna respons på varandras texter. Det sker utifrån fasta mallar och jag sammanställer dem innan de läses up. Elevresponserna sker anonymt.

Finns det möjlighet att lösa logistiken kring hundbesök, så kan eleverna också få träffa ett par av deckarhundarna i boken. De är mycket väluppfostrade och vana vid att träffa människor.

FÖRFATTARBESÖK, EN TIMMA:
UPPLÄGG: Jag kan erbjuda ett timslångt författarbesök där jag berättar om hur mina hunddeckare blev till, hur jag jobbar och om verklighetens hundar som inspirerat till de fyrbenta hjältarna i boken. Ett par skriv- inspirationsövningar som sätter fart på kreativiteten och får eleverna inse att det faktiskt går att skriva en historia på en kvart om man bara bestämmer sig. :-)


RIM OCH RAMSVERKSTAD, FRÅN 5 ÅR
På min rim- och ramsverkstad vill jag smitta barnen med både rimsjuka och språkglädje! Inte alla barn vet hur roligt man kan ha med ord och det är det jag vill förmedla. Språkmedvetenheten får de På köpet vilket utgör en väldigt bra grund inför lässtarten.

Upplägget är i första hand utarbetat för förskoleklass och lågstadiet men det kan också anpassas efter de stora barnen på förskolan då vi jobbar mycket muntligt och med bilder.

På rim- och ramsverkstaden leker vi med orden. Vi vänder och vrider och pusslar med dem. Vad händer om man byter ut ett ord mot ett annat? Eller tar bort den första bokstaven? Vi lyssnar på orden och smakar på dem. Barnen får gå på rimjakt, para ihop rimkompisar och både skriva egna och gemensamma ramsor, dikter och sånger.

Jag gör också ett försök att trolla fram rimord ur min hemliga låda. Forskning visar att språklekar stärker barn inför lässtarten och de förebygger lässvårigheter. Att rimma och ramsa är ett utmärkt sätt att förena nytta med nöje.

Efteråt får barnen ett häfte med ramsor, dikter och sånger som vi skapat på just deras rim- och ramsverkstad. Detta kan de stolt visa upp för nära och kära. Det fungerar också som inspiration för att läsa och skriva vidare.

Jag är öppen för förslag kring andra upplägg än ovanstående. Jag rekommenderar att ni läst någon av mina böcker före besöket. Det ger eleverna så mycket mer när de har läst boken och kan ställa frågor utifrån bokens handling och karaktärer.

Jag gör också besök där vi kan resonera om skillnaderna kring journalistisk och skönlitterär text.

FÖRELÄSNING: HUNDKUL, EN ROLIGARE VARDAG MED HUNDEN!

Omdöme, Anna Hasselblad, barnbibliotekarie, Torslanda bibliotek:

”Jeanette Bergenstav med dotter och två hundar gjorde ett mycket proffsigt och uppskattat framträdande med ’Hundkul’ hos oss på biblioteket. Ca 25 st nöjda barn och vuxna fick lära sig massor om trickträning och annat roligt i vardagen med hundar. Roligt med de medföljande hundarna som visade sina färdigheter ’live’. Gott om tid för frågor och att själv få prova att göra trick med hundarna."

Vill du ha en roligare vardag tillsammans med din hund? Kanske vet du inte riktigt vad du ska hitta på. Då är du välkommen till denna lättsamma föreläsning som kommer att göra både dig och din hund gladare!

Freestyleinstuktören och författaren Jeanette Bergenstav berättar hur man kan få en roligare vardag tillsammans med sin hund. Jeanette har tillsammans med hundtränaren Nina Roegner skrivit boken ”Hundkul! Trickträning för bästa vänner” som är den enda hundträningsboken som riktar sig till barn och unga. Boken har dock visat sig vara minst lika populär bland vuxna hundägare.

Pedagogiken är tydlig och enkel och träningsmetoderna positiva. Bilder visar steg för steg hur man tränar in ett trick. Det enda som behövs är godis och en liten stund om dagen. Varför inte göra det till en vana att göra något roligt tillsammans med hunden en liten stund varje dag?! Kanske under reklampausen, vid matning eller under promenaden?

Alla hundar, oavsett ras och ålder, behöver aktivering för att må bra. Det bästa de vet är att samarbeta med sin människa. Trickträning kräver varken dyr utrustning eller förkunskaper. Det går att träna både inomhus och utomhus. Dessutom är träningen helt fri från krav och prestation vilket ger en mer glädjefylld samvaro utan stress.

Barn med hund har visat sig bli mindre stressade, mer sociala och de får bättre självkänsla. Under föreläsningen får vi veta varför det är så, enligt vetenskapen. Barn med hund tränar samtidigt upp sin förmåga att följa instruktioner, sin motorik och de rör sig mer.

Föreläsningen vänder sig till både vuxna och barn med hund. Ja, till alla som vill ha roligt tillsammans med sin hund!

Till de bibliotek och skolor som har möjlighet att ta emot hundar kan Jeanette ha sällskap av sin 14-åriga dotter och deras hundar – pudeln Kipper och collien Gizmo. De kan visa alltifrån en hund som åker rutschkana till hundar som dansar (de är nordiska mästare i hundsporten Teamwork to Music).

Om det inte finns möjlighet att ta emot hundar så visar jag istället filmklipp på våra dansande och tricksande glada hundar.

Publiken får också chans att prova att ställa frågor utifrån sig själva och sina hundar samt prova på att göra trick med Kipper och Gizmo.

Välkomna till 100 inspirerande minuter av hundkul!

Det kommer att finnas möjlighet att köpa Jeanettes hundböcker på plats till signeringspris.

KLASSUPPSÄTTNING TILL FÖRMÅNLIGT PRIS:

Jag kan erbjuda förmånligt inköp av en klassuppsättning böcker, av Vargskräck, Kod 513, Busens hunderbara äventyr eller Hundkul! Trickträning för bästa vänner, om så önskas.

För er som inte känner till böckerna så kan jag mejla ett digitalt manus, vid förfrågan.

BOKNING: Jag är nu bokningsbar för HT20 och VT21

Jag hoppas att vi ses!

Verkförteckning

Syndoffer - den första delen i spänningsserien om journalisten Jennifer Sundin, kommer på Norstedts förlag 2 dec 2021


Vargskräck, första delen i serien om Flingan & flocken

* Vem är det som gömmer blodiga köttstycken i skogen? Och varför?
Går det verkligen en livsfarlig varg lös i Torslanda?
Vem är den skäggige mannen som smyger omkring?
Och vad pågår egentligen i ”Häxans hus”?

Elvaåriga Flingan Fjällström och hennes pudel Buffy hamnar oväntat mitt i ett dramatiskt äventyr.Som tur är får de hjälp av sina nya hundvänner Hero, Dockan, Chess och de andra. När faran lurar runt hörnet så finns det bara ett sätt att klara sig – genom att hjälpas åt.

Kod 513, andra delen av Flingan och flocken

* Collien Heros husse är spårlöst försvunnen. Är det någon som håller honom fången? Och i så fall varför? Vad är det som pågår i de mörka grottgångarna ute på Björkö? Vilka är de hotfulla männen i svarta huvor? Och vad betyder Kod 513?

När Flingan Fjällström och hennes bror Theo hjälper en vän, dras de in i en härva av mörka hemligheter och dramatiska händelser. Tillsammans med pudeln Buffy, varghunden Aztor och de andra hundarna i flocken gör de allt för att avslöja sanningen. Innan det är för sent.

Kod 513 är den andra boken om Flingan & flocken. En hunddeckare för alla som älskar mysterier och fartfyllda äventyr. Och hundar förstås.

* Hundkul! Trickträning för bästa vänner - den första hundträningsboken för barn och unga

Hundkul! Trickträning för bästa vänner är en lättsam och inspirerande bok som handlar om hur man kan träna in olika trick tillsammans med sin hund. Fokus ligger inte på prestation utan på en mysig samvaro. Resan är målet! Med boken vill vi dela med oss av den glädje det innebär att samverka med sin hund och att lära den nya saker. Alla som har tränat sin hund vet hur det påverkar relationen. Ett förtroende byggs upp och ett samförstånd uppstår – man kommer helt enkelt närmare sin hund.

Vi har delat in övningarna i olika klurighetsgrader – klurigt, klurigare och klurigast. Tanken är att man går från en lätt övning till en svårare. Övningarna beskrivs stegvis i både text och bild. När man lärt hunden alla steg i en övning så finns det också en utmaning för den som vill bygga vidare. Boken är tydligt och luftigt layoutad. Träningsmetoderna är positiva och bygger på modern inlärningspsykologi.

Vi som står bakom boken har stor samlad erfarenhet av hundar och hundträning och vi kompletterar varandra väl.



* Busens hunderbara äventyr, en fartfylld rimsaga om att hjälpas åt.

Bokpresentation:

"Matte bäddade så skönt
med korg och filt i gräset grönt.
Men som ni hör på namnet hans,
var Busen snart nån annanstans.
Han gav sig ut på upptäcktsfärd
uti vår stora vida värld.”

Valpen Busens utflykt på egen tass blir ett spännande, roligt och alldeles hunderbart äventyr. Han möter en stark stork, en arg krabba, en bajsnödig elefant och en vinglig hästparad. I denna fartfyllda rimsaga lär sig Busen att det mesta går lättare när man hjälps åt. Men i vissa lägen är det säkrast att springa för livet ...

Boken är färgglatt illustrerad med mängder av detaljer att upptäcka.
Illustratör: Lovisa Blomberg

Den innehåller varför-därför-frågor där läsaren får tillfälle att fundera över känslor och varför vi gör som vi gör.

ANTOLOGIER:

Bokhunden, antologi (redaktörer Sabina Henriksson och Helene Ehriander)
Jag deltar med den specialskrivna novellen "Möte i mörkret"
"Gillar" antologi om kärlek, 6-9 år
"De magiska 29" En annorlunda bokstavsbok, av 29 författare och 29 illustratörer (Red. Kris Stenmark)

Fotograf: Patrik Bergenstav

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Barn

Fackbok

Deckare (spänning, thriller)

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Väst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet