För att kunna göra en bokningsförfrågan om Anders Rydell måste du vara inloggad.

Anders Rydell

Dela och skriv ut
Andersrydell_nj_liten

Anders Rydell

Fotograf: Natanael Johansson

Verksam som
Fackboksförfattare


Målgrupp
Mellan
Hög
Gymnasium
Vuxen


Medlem i
Författarcentrum Öst

Länkar
http://www.andersrydell.se
http://plundrarna.se
http://boktjuvarna.se

Anders Rydell

Kort om mig

Anders Rydell (född 1982) är författare, journalist och kulturchef för Hallpressens tidningar. Rydell var mellan åren 2008 och 2015 chefredaktör på tidskriften Konstnären. Han debuterade 2008 och har sedan dess utkommit med en rad uppmärksammade böcker. 2013 utkom han med den kritikerhyllade "Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter" som nominerades till Augustpriset 2014. Boken har även fått internationell uppmärksamhet och översatts till tio språk.

2015 utkom andra delen i hans planerade trilogi om plundringen av kultur under andra världskriget - Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken. I boken reser Rydell i plundrarnas fotspår för att berätta om de över 100 miljoner böcker som stals. Boken är planerad att utko... ...visa mer

Vad jag gör under författarbesöken

Föreläsningar:

Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken
Rydell berättar om nazisternas plan att stjäla Europas litterära arv, över 100 miljoner böcker. Och hur dessa bland annat skulle användas för att berättiga Förintelsen. Han berättar också om sitt eget arbete med att återlämna stulna böcker till judiska ättlingar.

Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter
Under andra världskrigets sista dagar 1945 hittades i gömd saltgruva i de österrikiska bergen en gigantisk konstskatt. Med utgångspunkt i detta fynd berättar Anders Rydell fängslande om nazisternas besatthet av konst. Och hur de iscensatte världens största konstkupp, en stöld som fortfarande hemsöker dagens konstvärld.

Verkförteckning

Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken. Norstedts 2015.

Broilers. De nya makthavarna och de samhälle som formade dem. Norstedts 2014.

Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter. Ordfront. 2013.

Piraterna. De svenska fildelarna som plundrade Hollywood. Ordfront 2009.