Sofie Berthet

Kort om mig

Jag skriver för barn, ungdomar och vuxna. Jag är dessutom skrivpedagog och arbetar gärna med andra skrivande personers texter och kreativa processer, oftast under författarbesök på skolor och skrivardagar och workshops på bibliotek, men också under längre kurser. Barn som nyligen lärt sig skriva, fantasifyllda barn i mellanåldern, skrivblyga tonåringar eller vuxna som siktar på att bli författare – jag inspirerar och hjälper dem vidare i skrivandet.
Jag har gett ut 16 böcker sedan jag debuterade 2015. Tre av dem (Utan ord, Något hemligt och Jul för djuren) vänder sig till barn 9-12 år och handlar om Mateo och Bim som båda har dyslexi. Men de har också något annat gemensamt – de kan tala med djur. Tillsammans ger de sig ut på spännande äventyr och räddar djur.
Jag har gett ut en ungdomsbok (15 +). Den handlar om Nova, som är 17 år och bor i södra Skåne. Dimensioner har dystopiska drag och rymmer både tidsresor och kärlek bortom tiden. En annan ungdomsbok är lättlästa Sjunga solo, som handlar om sång och vänskap mellan två tjejer.
Fakta om agility är en lättläst bok där barn 9-12 år kan lära sig grunderna i agility. Och titta på fina foton av hundar tränar agility. Fakta om grekiska gudar är en faktabok för unga om de olympiska gudarna.
Min serie Storgatan 12 riktar sig till vuxna och handlar om en familj som är delvis ny i Sverige. Det finns i dagsläget tio böcker i den här feel good-serien som är speciellt skriven för sfi. Och fler är på väg! Läsaren får följa Nora och hennes familj på födelsedags- och julfirande, på akuten och vid en olycka och i många andra situationer.
Jag har också gett ut noveller för vuxna inom så olika genrer som julberättelser och science fiction. Jag skriver regelbundet noveller och annat redaktionellt material för Min Häst.
Jag är född 1971 och bor tillsammans med min man, mina barn och en energisk pudel i en gammal skånelänga i Åkarp utanför Lund. Jag brinner för barn och ungdomars läsande och skrivande och önskar att alla unga fick avsluta sin dag med en stunds högläsning.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag berättar om mig själv och mitt skrivande. Jag bjuder på mig själv när jag visar hur en författares vardag kan se ut och förklarar den långa och vindlande processen från bokidé till färdig bok.
Beroende på målgruppen berättar jag om de böcker som jag skrivit för just den åldersgruppen och om varför jag ville skriva just de böckerna.
Jag läser alltid högt ur böcker – både egna och andras – för att väcka lusten till läsning och illustrera hur man kan i text kan framkalla spänning, sorg och andra känslor.
I Utan ord, Något hemligt och Jul för djuren är dyslexi, vänskap och djur centrala tema. I Dimensioner handlar det om miljöförstöring, klimathot, omöjlig kärlek och hur framtiden kan komma att se ut. Storgatan 12 handlar bland annat om kultur och tillhörighet och Sjunga solo om vänskap och musik. Dessa ämnen fördjupar vi oss i tillsammans.
Om intresse finns berättar jag om lättläst som genre, hur man skriver lättläst och varför lättläst är så viktigt. Som mamma till en dyslektiker är jag mycket engagerad i den lättlästa litteraturen! Eller om vad som kännetecknar barn- och ungdomsböcker idag och hur man kan inspirera till läsande i olika åldrar.
Eftersom jag också är skrivpedagog kombinerar jag gärna författarbesöket med övningar i kreativt skrivande. Det kan antingen handla om enstaka övningar eller hela workshopar på flera timmar med olika inriktning, exempelvis spökhistorier, dikter, dialog eller att skapa världar. Jag är öppen för och pigg på det mesta!
Jag träffar lika gärna barn och ungdomar på skolor och bibliotek som jag pratar för vuxna! Jag tycker om både att prata för mindre och större grupper, jag är bra på att ge mina åhörare både en trevlig stund och en upplevelse att ta med sig hem!

Verkförteckning

Fakta om grekiska gudar, Nypon förlag, 2024
Åka på semester, Vilja förlag, 2024
Nu är det jul, Vilja förlag, 2023
Kalas och paket, Vilja förlag, 2023
Pumpor och fest, Vilja förlag, 2022
Åka till akuten, Vilja förlag, 2022
Stå i kiosken, Vilja förlag, 2021
Ringa 112, Vilja förlag, 2021
Börja skolan, Vilja förlag, 2020
Vab och semlor, Vilja förlag, 2020
Jul för djuren, Nypon förlag, 2019 (digitalt publicerad julkalender)
Sjuka barn, Vilja förlag, 2019
Fakta om agility, Nypon förlag, 2019
Sjunga solo, Nypon förlag, 2019
Något Hemligt, Nypon förlag, 2018
Utan ord, Nypon förlag, 2017
Noveletter till jul, Solvändan förlag, 2017 (antologi, jag deltar med novellen Julens själ)
Dimensioner, Modernista, 2015
Maskinblod 3, Affront, 2014 (antologi, jag deltar med novellen Bortom inomhus)

Fotograf: Oscar Wettersten

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Prosa

Barn

Ungdom

Fackbok

Fantastik (fantasy, SF, skräck)

Feelgood

Målgrupp

Mellanstadium

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Lågstadium

Medlem i

Författarcentrum Syd

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet