Mikaela Kindblom

Kort om mig

Jag skriver och berättar om film. Jag har en fil.kand i filmvetenskap, gick Stockholms filmskola och frilansade först som filmkritiker och kulturskribent i många år. Jag har även jobbat på Sveriges Television, Kungliga biblioteket, bokklubben Månadens bok, Folkets Bio och Författarcentrum samt vikarierat som språklärare i svenska, franska och engelska.
Jag debuterade som författare 2006 med Våra drömmars stad - en bok om Stockholm i filmen. Sedan dess har jag skrivit två böcker till om svensk filmhistoria. Jag har också medverkat i ett halvt dussin antologier, den senaste var X1920 - 10 byggnader som definierade 1920-talet.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag berättar oftast om den svenska filmhistorien under drömfabriksåren, alltså perioden från 1920-talet till 1960-talet. Jag gillar att belysa det mindre kända och utforska de spår inom filmhistorien där kvinnor, minoriteter och det mindre konventionella finns. Under mina föreläsningar eller bokprat visar jag gärna kortfilmer eller journalfilmer från Filmarkivet.se.
Jag vill att man trivs på mina föreläsningar/bokprat och blir nyfiken på att se mer film - och vill läsa mina böcker. Jag kan prata om svenska filmstjärnor, Ingrid Bergman och Sickan Carlsson till exempel, men jag reflekterar också över varför svensk spelfilm är så opolitisk, eller om rivaliteten mellan Hasse Ekman och Ingmar Bergman.
Jag jobbar ju även som filmpedagog och möter därför gärna barn i olika åldrar för att locka dem till att uttrycka sig kring sina filmupplevelser.

Verkförteckning

Hasse Ekman - dandyn i drömfabriken (Modernista, januari 2021)
Den svenska drömfabriken - historien om Filmstaden i Råsunda (Stockholmia Förlag, 2015)
Våra drömmars stad - Stockholm i filmen (Stockholmia Förlag, 2007)
Filmkokboken - tillsammans med Maria Holm (Prisma, 2006)

Som filmskribent och kritiker har jag medverkat i tidningar och tidskrifter som Arbetaren, Chaplin, Hertha, bang, Aftonbladet, Smålandsposten, Bonnier Litterära Magasin, Ordfront Magasin och FLM. På senare år har jag mest skrivit för FLM och sajter som Stiftelsen Filmstadens kultur, Svensk filmdatabas, Nordic Women in Film och Filmarkivet.se

Fotograf: Charlotta Lundborg

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Fackbok

Målgrupp

Mellanstadium

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet