Gunilla Granbom

Kort om mig

Hemligheten i Haga är en äventyrlig tidsresa för barn 7-12 år. I den första delen möter vi huvudpersonerna Emma och Susanna, två tioåriga flickor, och följer med dem till 1791 i Hagaparken, Solna. I den andra delen, Månuret, fortsätter äventyret i nutid och i början av 1800-talet. Silversländan utspelar sig under 1777 i Drottningholmsparkens spännande miljö. Nu skriver jag på den fjärde och avslutande delen.

Böckernas kärna är fantasi och magi. Jag skriver om att våga och växa och om vänskap och tillit. Det är roligt att väva in verkliga historiska personer och händelser i berättelsen. Min önskan är att sätta igång nyfikenheten hos mina läsare, och inspirera till mer läsande, skrivande, fantiserande och berättande.

Till yrket är jag språkkonsult; jag skriver och bearbetar informativa texter och håller kurser i retorik och klarspråk. Nu vill jag ägna mer av min tid åt skönlitterärt skrivande och författarbesök på skolor och bibliotek. Jag skräddarsyr gärna kurser och inspirationsföreläsningar i skrivande och retorik för både barn och vuxna.

Vad jag gör under författarbesöken

Under ett besök läser jag en stund och sen får barnen ställa frågor om boken och mitt skrivande. Jag brukar få frågor om hur man gör för att bli författare, och försöker ge råd och tips. Därefter gör jag en övning för att få igång fantasin.

Jag brukar också be barnen berätta om sina favoritböcker och vi pratar om vad det är som gör en bok bra och spännande.

Finns det tid gör jag en skrivövning med klassen. Jag är flexibel och skräddarsyr gärna besöket efter önskemål. Vi kan exempelvis låta besöket få ett tema: skriva historiskt, inspiration och kreativitet, skrivprocessen, karaktärsbeskrivning, dramaturgi etc.

Verkförteckning

Hemligheten i Haga, Idus förlag, 2013
Månuret, Idus förlag, 2015
Silversländan, Idus förlag, 2017

Fotograf: Bodil Bergman Hughes

Bokomslag 1

Information

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet