För att kunna göra en bokningsförfrågan om Ewa Ljungdahl måste du vara inloggad.

Ewa Ljungdahl

Dela och skriv ut
Ewa

Ewa Ljungdahl

Fotograf: Jens Ljungdahl

Verksam som
Fackboksförfattare


Målgrupp
Gymnasium
Vuxen


Medlem i
Författarcentrum Norr

Länkar

Ewa Ljungdahl

Kort om mig

Jag är arkeolog med ett brinnande intresse för forntid och historia i norr. Min specialkompetens är samisk arkeologi, historia och kulturlandskap. Vanliga människors levnadsöden intresserar mig mycket mer än kungars och stormäns historia. Bäst trivs jag när jag är ute på fjället tillsammans med mina vänner i samebyarna och söker spår efter människor som för länge sedan har lämnat jordelivet. Jag tröttnar aldrig på att fundera och fantisera över hur människor har levt sina liv och varför de gjorde si eller så.
För övrigt är jag mycket upptagen av texter och bilder och uttrycker mig gärna både med ord och bild. Alla bilder, från hällmålningar till fotografier, går direkt till hjärtat. Jag fotar gärna själv, oftast i dokumentärt syfte och... ...visa mer

Vad jag gör under författarbesöken

Jag berättar om mitt arbete som arkeolog och om resultaten av våra dokumentationsarbeten i det samiska landskapet som jag har skrivit om i flera mindre och större skrifter. Men jag kan även berätta om norrländsk arkeologi och historia i allmänhet, både utifrån mina egna och kollegors arbeten.

Mina föredrag grundar sig alltid på bilder som är relevanta för ämnet. Jag brukar försöka föra en dialog med mina åhörare, få dem engagerade, uppmuntra dem att fråga och diskutera och delge sina egna erfarenheter.

Verkförteckning

Jåma, M., Ljungdahl, E. 2001. Samiska nybyggare i Jänsmässholmen. Jamtli förlag,
Ljungdahl, E, 2003. Att spåra sin historia. Gaaltije Östersund.
Fjällström, R., Ljungdahl. 2005. Sommarvistet Bartjan – samebyns samlingspunkt. Gaaltije.
Ljungdahl, E. 2007. Njaarke renskötsel i tre årtusenden. Ga... ...visa mer