Sara Ohlsson

Kort om mig

Född 1977 i Mörbylånga på Öland, numera bosatt i Midsommarkransen i Stockholm och, delvis, S:t Annas skärgård i Östergötland. Är utbildad journalist och har jobbat med barn- och ungdomsmedier sedan 1996, främst på SVT. Numera författare på heltid, jag skriver för barn och unga.

Frallan-serien, som riktar sig till målgruppen 5-9 år, handlar om Frallan och hennes vardag - tillsammans med mamma och inte minst mormor. Första delen heter "Frallan är bäst!", senaste och sjätte delen heter ”Frallan älskar läskigheter”. Böckerna tar upp teman som tävling och orättvisor, naturen och nedskräpning, kärlek och vänskap, hemligheter och svartsjuka samt konkurrens och ilska. Serien illustreras av Lisen Adbåge.

Jag är också aktuell med "Svaga tjejer" som är tredje delen i en trilogi som jag skriver tillsammans med Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck. Bokserien utspelar sig på en högstadieskola i Gnesta, och i första delen "Fula tjejer" dyker instagramkontot @fulatjejer plötsligt upp. Eleni, Jasmine och Tilde går ihop för att ta reda på vem som ligger bakom kontot. I andra delen "Jobbiga tjejer" brinner gympasalen ner, vilket leder till ryktesspridning på skolan och i samhället. "Svaga tjejer" tar upp sexuella trakasserier.

Min debutroman "Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag", som kom våren 2011, riktar sig till ungdomar och unga vuxna. Boken utspelar sig i Kalmar och handlar om Olivia som blir dumpad och vilsen. Bokens tema kretsar normer kring ung, kvinnlig sexualitet. Min andra roman, "Ingen normal står i regnet och sjunger", kom hösten 2016 och hör till samma genre.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag vill gärna att klassen har läst någon av mina böcker innan besöket - alla Frallan-böckerna passar bra för högläsning i lågstadiet. För mellanstadiet rekommenderar jag "Tolv", för högstadiet ”Fula tjejer” och för gymnasiet ”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag” eller ”Ingen normal står i regnet och sjunger”. Klasserna får gärna ha förberett frågor innan jag kommer (framför allt på högstadiet brukar det göra stor skillnad).

Under besöket håller jag i ett samtal med utgångspunkt i boken som klassen har läst. Jag svarar uppriktigt på alla frågor. På lågstadiet samtalar vi ofta om fantasi, dagdrömmar och lögner. På högstadiet och gymnasiet pratar jag gärna om de teman som mina böcker tar upp.
Jag brukar avsluta skolbesök med någon form av skriv- eller berättelseövning.

TIPS! Till Tolv samt både Tjejer- och Frallan-serien finns gratis lärarhandledningar, för de som vill jobba extra mycket med någon av mina böcker i samband med författarbesöket (eller annars också förstås). Länkar finns här intill.

Håller också i längre workshops och skrivarverkstäder, exempelvis i Skapande skola-projekt. Är just nu under utbildning till skrivpedagog.
Jag är tekniskt säker och öppen för digitala lösningar.

Verkförteckning

Tolv, Lilla Piratförlaget 2023
Frallan älskar läskigheter, Lilla Piratförlaget 2022
Svaga tjejer, Gilla böcker 2022
Jobbiga tjejer, Gilla böcker 2021
Frallan möter Frallan, Lilla Piratförlaget 2021
Fula tjejer, Gilla böcker 2020
Frallan har en hemlighet, Lilla Piratförlaget 2019
Frallan och kärleken, Lilla Piratförlaget 2019
Frallan räddar världen, Lilla Piratförlaget 2018
Frallan är bäst!, Lilla Piratförlaget 2018
Ingen normal står i regnet och sjunger, Gilla böcker 2016
Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag, Gilla böcker 2011
Möt mig barfota, egen utgivning 1997

Fotograf: Annika Goldhammer

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Ungdom

Barn

Målgrupp

Högstadium

Gymnasium

Lågstadium

Mellanstadium

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet