För att kunna göra en bokningsförfrågan om Tommy Eriksson måste du vara inloggad.

Tommy Eriksson

Dela och skriv ut
Photo

Tommy Eriksson

Fotograf: Karin Bernhard

Verksam som
Prosaist/berättare
Fackboksförfattare


Målgrupp
Gymnasium
Vuxen


Medlem i
Författarcentrum Öst

Länkar
http://www.indianlitteratur.se/

Tommy Eriksson

Kort om mig

Född 1950, uppväxt i Nyköping. Tidigare redaktör vid Landstinget Sörmland.
Historiskt intresserad sedan barnsben då jag klängde runt på medeltidsfästningen Nyköpingshus och förundrades över bataljmålningar och svärd och pikar i kungstornet.

Blodad tand fick jag för nordamerikansk erövringshistoria och indiansk motståndskamp i tidigt 1960-tal och har sedan dess samlat artiklar och litteratur i ämnet, speciellt om prärienomaderna. Har skrivit mängder av artiklar och essäer om indianernas liv och leverne i pressen.
Debuterade 1983 med den populärhistoriska boken Den tårdränkta prärien, som följts av ytterligare fyra i samma dokumentärgenre. I min produktion finns också 14 arbeten svensk kulturhistoria, bland annat Hästskjuts- och Dilig... ...visa mer

Vad jag gör under författarbesöken

Jag föredrar formen samtalsforum, en direkt dialog med åhörarna enligt fråga-svar-modellen huvudsakligen utifrån min våren 2011 nyutkomna biografi över en av det amerikanska 1800-talets mest dramatiska och karismatiska officersprofiler, George Armstrong Custer (1839-1876) – älskad av få, hatad av många. Det handlar samtidigt om prärieindianernas kamp för liv, land, kultur och andlighet.

Framträdandet kan kombineras med en visning av ett 30 min långt samtal, mellan mig och Mattias Österlund, runt boken "Custers sista strid" som visats av SvT i serien "En bok, en författare" 2011.

Diskussionen kan röra etiska spörsmål, kulturkrockar, indianmyter, indianhatet, rasismen, folk- och kulturmord, marktraktaterna USA/indianerna, missionens ... ...visa mer

Verkförteckning

Av mina 20 populärhistoriska arbeten rör numera sex stycken erövringsproblematiken i USA, framförallt prärie- och apachefolken och deras öden under 1800-talet:

Den tårdränkta prärien (1983)
Skuggor över Sierra Madre (1985)
Rainbow föll i gryningen (1987)
Apache Kid & Västapacherna (1999)
C... ...visa mer