Jessica Schiefauer

Kort om mig

Jag är född 1978 och debuterade 2009 med unga vuxna-romanen "Om du var jag". Unga vuxna-romanen "Pojkarna" kretsar kring uppväxt och könsnormer, tilldelades Augustpriset 2011 och är översatt till ett tiotal språk. Unga vuxna-romanen "När hundarna kommer" handlar om att vara anhörig till en ung människa som begår ett grovt brott, den tilldelades också Augustpriset och är översatt till danska, finska, norska och italienska. 2020 kom romanen "Bärarna" (för vuxna) som skildrar en framtid där en smitta splittrat mänskligheten, den tilldelades sällskapet Gnistans konstnärspris 2021 och är översatt till ryska och italienska. Jag har utöver romaner skrivit noveller, radiodramatik, essäer och dataspel. Flera av mina romaner och noveller finns också i lättlästa versioner på Vilja förlag/Studentlitteratur. Jag har givit över 350 föreläsningar om mitt författarskap runt om i världen och har modererat många författarsamtal på bokmässor och festivaler. Sedan 2020 arbetar jag deltid vid skrivarskolan på Ölands folkhögskola och medverkar i litteraturpodden "Det gränsar till galenskap".

Vad jag gör under författarbesöken

SKOLBESÖK, BIBLIOTEK, BOKCIRKLAR etc:
Mina ungdomsböcker vänder sig till målgruppen 15 + och jag besöker helst årskurs 9 och uppåt. På gymnasiet talar jag också gärna om vuxenromanen "Bärarna". Vid biblioteksframträdanden och liknande talar jag om alla mina böcker, var för sig eller tillsammans.
Vid skolbesök gör jag helst storsamlingar i form av en scenintervju. Skolan (lärare, elever, bibliotekarie...) förbereder några frågor och är med mig på scenen. Utifrån frågorna samtalar vi om mitt författarskap och mina böcker och släpper in publiken för frågor. Jag läser gärna högt också. Det behövs inte många frågor, frågorna kan vara väldigt breda (tex "berätta hur du blev författare") och jag behöver inte få dem i förväg. Detta upplägg gör elever och lärare engagerade och skapar dynamik i framträdandet. Det leder till fler publikfrågor och fler kommer fram efteråt och vill prata och fråga mer. Om eleverna läst och arbetat med någon av mina böcker blir det ofta mycket frågor kring boken de läst och jag kan svara specifikt på deras undringar.

Övriga upplägg efter överenskommelse.

SKRIVA DATASPEL:
Jag besöker utbildningar, kulturskola och liknande och föreläser/håller workshop om min väg till att bli spelförfattare och att skriva spel. Max 30 deltagare per tillfälle, 3 klocktimmar.


SAMARBETEN:
Tillsammans med författaren SOFIA STENSTRÖM föreläser jag om att arbeta med andras skrivande i kombination med ett eget författarskap. Sofia Stenström är tillsammans med mig kursansvarig och handledare för skrivarskolan på Ölands folkhögskola, en ettårig distanskurs på heltid med fokus på romanskrivande.

Tillsammans med författaren ELIN BOARDY föreläser jag under rubriken "Bläckäktenskap - att skriva ihop men inte tillsammans", om att dela varandras glädjen och vedermödor i skrivandet och litteraturbranschen.

SKRIVARKURSER & WORKSHOPS
Jag har arbetat mycket som skrivarkursledare och haft många workshops med både unga och vuxna. Jag håller både engångs-workshops och veckolånga kurser. Vi arbetar med leklusten, hantverket, olika genrer och skrivandets processer. Max 12 deltagare per grupp, minst 2 klocktimmar.

Övriga upplägg enligt överenskommelse.

Verkförteckning

ROMANER & NOVELLER
2009, Om du var jag, ungdomsroman. Bonnier Carlsen.
2011, Pojkarna, ungdomsroman. Bonnier Carlsen (Augustprisbelönad för bästa barn- och ungdomsbok 2011, nominerad till Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur, teaterpremiär 2013 + 2016 och filmpremiär 2016).
2012, ”Nynäsgård-Krigslida”, avsnitt i kollektivromanen ”Avståndet mellan”. X Publishing.
2012, ”Pose”, novell i samlingen ”Het” för unga. Gilla Förlag.
2015, När hundarna kommer, ungdomsroman. Bonnier Carlsen När hundarna kommer, Bonnier Carlsen (belönad med "Spårhunden"- priset samt Augustpriset).
2015, ”VOMB”, novell. Antologin ”Andra vägar”. ETC förlag.
2017, När hundarna kommer, lättläst version, Studentlitteratur
2018, ”Barnen som lekte i Hinternasswald”, Sveriges Radio P1 Radionovellen
2019, ”Arion vulgaris”, novell för serien ”Skymningsland”, Sveriges Radio P1
2019, Pojkarna, lättläst version, Studentlitteratur
2020, Bärarna, roman, Romanus&Selling (belönad med sällskapet Gnistans konstnärspris 2021).
2021, ”Erna och hjärtat”, specialskriven novell för GöteborgsPosten TvåDagars sommarbilaga
2021, ”Pose”, lättläst version, Studentlitteratur
2021, ”Sniglarna”, lättläst version, Studentlitteratur
2022, ”Ernas hjärta”, lättläst version, Studentlitteratur

ÖVERSÄTTNINGAR
2017, Våra kemiska hjärtan (Our chemical hearts), ungdomsroman. Originalförfattare Krystal Sutherland, Bonnier Carlsen

DRAMATIK
2018, Smittan, dramaföljetong i åtta avsnitt för P3 Serie (tillsammans med Gustav Tegby och Robin Spegel)

DATASPEL
2019-2021, Tide Wavetale dataspel för Zoink/Thunderful games, release oktober 2021.
2020-2021, The Gunk, dataspel för Thunderful games, release november 2021

Fotograf: Ola Kjellbye

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Prosa

Ungdom

Fantastik (fantasy, SF, skräck)

Dramatik

Målgrupp

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Väst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet