För att kunna göra en bokningsförfrågan om Mona Mörtlund måste du vara inloggad.

Mona Mörtlund

Dela och skriv ut
Monamortlund_071

Mona Mörtlund

Fotograf: Reino Jillker

Verksam som
Prosaist/berättare
Poet
Dramatiker
Barnboksförfattare
Översättare


Målgrupp
Låg
Mellan
Hög
Gymnasium
Vuxen


Medlem i
Författarcentrum Norr

Länkar
http://www.norrbottensforfattare.se/MonaMortlund/egen_presentation.shtm
http://www.barnenspolarbibliotek.se/
http://www.mortlund.se

Mona Mörtlund

Kort om mig

Född 1957 i Kangos i norra Tornedalen. Bosatt i Luleå. Tvåspråkig författare, skriver på svenska och meänkieli/tornedalsfinska
Debuterade 1986, tillsammans med Monica Johansson, med boken "Moron, moron ostaks poron", som skulle bli den första barnboken på meänkieli (en samling ramsor, visor, lekar, gåtor och sånger insamlade i Tornedalen). Efter debuten fortsatte jag skriva barnböcker, två till med Monica Johansson och sedan tre på egen hand. Därefter har jag framför allt skrivit poesi, teaterpjäser och filmmanus. Jag arbetar också som översättare och har bl.a. översatt August Strindbergs "Ett drömspel" till meänkieli ("Uninäytelmä", Podium, 2013).
Min senaste pjäs "När vinterns stjärnor lyser här" (medförfattare Ninna Tersman) handl... ...visa mer

Vad jag gör under författarbesöken

För vuxna: Berättar om mitt författarskap, läser ur mina diktsamlingar (på svenska, meänkieli eller finska), föreläser om Tornedalen, om språket och språkförtrycket, om historia och kultur. Jag har ett mångårigt engagemang i språk- och kulturfrågor bakom mig, var en av initiativtagarna till bildandet av Svenska Tornedalingars Riksförbund - Tornionlaaksolaiset 1981 och var också förbundets första ordförande. Jag har också ofta belyst frågorna i mitt författarskap. Jag åtar mig även uppdrag som t ex samtalsledare och konferencier och deltar i debatter om språk- och kulturfrågor.

Jag föreläser också, och håller i skrivarkurser, om att skriva film- och teatermanus, poesi och prosa. De senaste åren har jag också besökt många platser i lan... ...visa mer

Verkförteckning

BÖCKER:
Morgonnatt, diktsamling, Black Island Books, 2014
Mörtlunds Mona, diktsamling, Black Island Books, 2009
(Morgonnatt och Mörtlunds Mona kom ut på finska 2016 i samlingsvolymen Muistan mettäaukion, lämmön iholla, översättare: Irene Piippola, Väyläkirjat, Finland)
Regi: Ulla Lyttkens - o... ...visa mer