För att kunna göra en bokningsförfrågan om Mikael Niemi måste du vara inloggad.

Mikael Niemi

Dela och skriv ut
Photo

Mikael Niemi

Fotograf:

Verksam som
Prosaist/berättare
Barnboksförfattare
Poet
Dramatiker
Ungdomsboksförfattare


Målgrupp
Mellan
Hög
Gymnasium
Vuxen


Medlem i
Författarcentrum Norr

Länkar

Mikael Niemi

Kort om mig

Jag föddes 1959 och växte upp i Pajala, alldeles vid finska gränsen. Min mormor var same och min far är tornedaling, rötterna i två kulturer ger mig både kraft och inspiration.

I femtonårsåldern började jag skriva dikter och noveller och började drömma om att bli författare. Jag utbildade mig till elteletekniker och flyttade till Luleå. Efter gymnasiet arbetade jag bland annat på verkstad, som lärarvikarie, elevassistent och på ett litet bokförlag. Hela tiden skrev jag, och 1988 fick jag ut min första bok, diktsamlingen "Näsblod under högmässan". Sedan dess har jag skrivit både lyrik, prosa och dramatik.

Hösten 1994 kom min första ungdomsbok ut, "Kyrkdjävulen". Den utspelar sig i Pajala och handlar om tre ungdomar som får strida mo... ...visa mer

Vad jag gör under författarbesöken

Jag framträder gärna på skolor, bibliotek eller i andra offentliga sammanhang. På skolorna pratar jag om mina ungdomsböcker, om lusten och friheten i att skapa, eller annat som jag och läraren kommit överens om. För vuxenpubliken drar jag gärna skrönor från Nordkalotten om bastutävlande, om hur jag vann en rysk poesitävling eller den gången jag blev tvungen att skjuta en gengångare.

Jag framträder gärna på skrivarkurser, jag gick själv Skapande Svenska för tjugo år sedan och såg hur nyttigt det var för min fortsatta författarbana. Inte minst fick man lära sig att tåla kritik. Lektionerna lägger jag upp i samråd med den ordinarie läraren.

Verkförteckning

Publicerade böcker:

Näsblod under högmässan, lyrik, Norstedts, 1988
Mitt i skallen, rapportbok om gymnasiet, 1988
Änglar med mausergevär, lyrik, Norstedts, 1989
Med rötter häruppe, rapportbok om Tornedalen, 1989
Kyrkdjävulen, ungdomsroman, Alfabeta, 1994
Blodsugarna, ungdomsroman, Alfabet... ...visa mer