För att kunna göra en bokningsförfrågan om Ann-Helén Laestadius måste du vara inloggad.

Ann-Helén Laestadius

Dela och skriv ut
Photo

Ann-Helén Laestadius

Fotograf: Stefan Tell

Verksam som
Fackboksförfattare
Prosaist/berättare
Dramatiker
Ungdomsboksförfattare


Målgrupp
Mellan
Hög
Gymnasium
Vuxen


Medlem i
Författarcentrum Öst

Länkar
http://www.rabensjogren.se/Alfabetiskt/L/Ann-Helen-Laestadius/

Ann-Helén Laestadius

Kort om mig

Agnes i mina böcker är allt jag inte vågade vara när jag var tretton år. Jag vågade inte stå för att jag var same och ville vara som alla andra. Men jag visste att jag någon gång skulle skriva om hur det är att vara en språklös same som kämpar med sin identitet.
Mina böcker om Solnatjejen Agnes och renskötaren Henrik handlar om kärlek, identitet, utanförskap, vi och dem och att våga välja sin egen väg.
Jag är född i Kiruna 1971 men bor i Solna sedan 1999. Jag har jobbat som journalist sedan 1990. Numera är jag frilansjournalist och skriver främst om samer och de andra nationella minoriteterna.
Min första bok "Sms från Soppero" kom ut 2007 när jag vann en manustävling med temat "Att vara ung same i dag". Serien om Agnes består av fyra... ...visa mer

Vad jag gör under författarbesöken

Jag pratar om mitt liv som författare och mina böcker. Serien om Agnes är en kärlekshistoria mellan storstadstjejen Agnes och renskötaren Henrik. Böckerna handlar om samisk identitet och vad det innebär att förlora eller kanske förnekas ett språk, men också om lyckan i att leva i två kulturer. Vad händer om man inte accepteras i någon av kulturerna? Hur vågar man stå upp för sig själv? Igenkänningen hos elever med olika ursprung brukar vara hög.
Jag fick aldrig lära mig samiska och jag berättar om min familjs historia. Min mamma växte upp i en renskötarfamilj utanför Kiruna och jag är journalist i Stockholm. Hur blev det så?

När jag träffar skolelever brukar jag förutom att prata om böcker och författarlivet också visa bilder, lära ... ...visa mer

Verkförteckning

Tio över ett, Rabén & Sjögren, 2016
Bromsgatan. Vi som bodde på gårdarna. Kirunatidningen förlag, 2014
Hitta hem, Rabén & Sjögren, 2012
Ingen annan är som du, Rabén & Sjögren, 2011
Hej vacker, Rabén & Sjögren, 2010
Sms från Soppero, 2007, Podium/Nordiska museets förlag