För att kunna göra en bokningsförfrågan om Mats Jonsson måste du vara inloggad.

Mats Jonsson

Dela och skriv ut
Ska%cc%88rmavbild_2019-12-19_kl._22.26.51

Mats Jonsson

Fotograf: Johannes Klenell

Book_coverage_1
Book_coverage_2
Verksam som
Prosaist/berättare
Barnboksförfattare
Illustratör


Målgrupp
Mellan
Hög
Gymnasium
Vuxen


Medlem i
Författarcentrum Norr

Länkar
https://matsjonsson.wordpress.com/
https://www.galago.se/forfattare/mats-jonsson/
https://www.facebook.com/heyprrrincess

På gång
2022-10-13 - Östersund » Mats Jonsson
2023-02-08 - Upplands Väsby » Mats Jonsson

Mats Jonsson

Kort om mig

I mer än 30 år har jag skildrat mitt liv. Det som började i fjortonårsåldern med en serie om min praovecka på en charkuterifabrik utanför Kramfors, har fortsatt med fanzines, serier i tidningar och tidskrifter samt (hittills) sex serieromaner och fyra barnböcker.

Efter att ha skildrat min ungdom i Hey Princess (2002) och min barndom i Pojken i skogen (2005), har mina serieromaner blivit allt mer samhällsskildrande. Mats kamp (2011) börjar som en föräldrabok men utvecklas till ett slags mörk satir över den urbana medelklassen i nedskärningarnas och skattesänkningarnas tidevarv.
I Nya Norrland (2017) utgår jag från min dubbla roll som uppvuxen i den döende bruksorten Bollstabruk i Ådalen och nu boende vid det expansiva Telefonplan i ... ...visa mer

Vad jag gör under författarbesöken

När jag gör författarbesök pratar jag personligt och ärligt, med många bildexempel, om det självbiografiska berättandets möjligheter och risker. Att få veta mer om hur man kan skildra sitt liv i text och teckningar – att ens eget liv kan vara en historia eller till och med många olika! – är något som jag tror kan inspirera till eget skapande, oavsett om man går på mellanstadiet eller är pensionär.

Vid besök i grundskolor pratar jag också om min senaste bok Blod i gruset, där huvudpersonen söker efter sanningen om Ådalshändelserna 1931, då fem demonstranter dödades av svensk militär. Det blir en historia om hur historiens skuggor sträcker sig ända in i vår tid, och om hur lögner, skam och falska nyheter kan ställa sig i vägen för vad s... ...visa mer

Verkförteckning

Blod i gruset, Alfabeta, 2019
Nya Norrland, Galago, 2017
Emelie Nicklasson & jag, Alfabeta, 2015
Världens räddaste katt, Alfabeta, 2014
Monstren i skogen, Alfabeta, 2013
Apburen, Orosdi-Back, 2012
Mats kamp, Galago, 2011
I detta satans rum, Galago, 2008
Pojken i skogen, Galago, 2005
Hey ... ...visa mer