För att kunna göra en bokningsförfrågan om Jonas Hassen Khemiri måste du vara inloggad.

Jonas Hassen Khemiri

Dela och skriv ut
Jhk-thron_ullberg

Jonas Hassen Khemiri

Fotograf: Thron Ullberg

Verksam som
Prosaist/berättare
Dramatiker


Målgrupp
Hög
Gymnasium
Vuxen


Medlem i
Författarcentrum Öst

Länkar
http://www.khemiri.se

Jonas Hassen Khemiri

Kort om mig

Född 1978, spelade basket och drömde om att bli rappare på högstadiet. Efter studier i litteraturvetenskap och internationell ekonomi debuterade jag med romanen Ett öga rött 2003. Sedan dess har jag samlat ord i en mängd olika former. Det har blivit noveller (för Färdlektyr och DN), pjäser (Invasion! för Stockholms stadsteater) och kåserier (för Godmorgon Världen i P1). Min andra roman, Montecore – en unik tiger, publicerades våren 2006. Jag har tilldelats Borås Tidnings debutantpris och PO Enquists pris för unga författare på väg ut i Europa.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag föreläser om olika aspekter av språk, makt och identitet. Utifrån Montecore talar jag om sanning och lögn i liv och litteratur. Vem har patent på sanningen om en person, fiktiv eller verklig? Hur kan språk användas för att göra revolt? Och vad händer om man försöker sammanfatta det svenska språket med tio fantasiregler?
I skolor talar jag mer generellt om länken mellan språk och makt, om min uppväxt, om hiphopinfluenser och om vikten av att ständigt läsa kritiskt.

TEXTERNA SOM RÄDDADE MITT LIV
Jag berättar om hiphop-texterna, romanerna, pjäserna och pekböckerna som förändrade mitt liv. Vad är det som gör att vissa böcker berör? Hur kan historiska klassiker göras relevanta för oss idag? Vilken är världens bästa bok?

SKOLBESÖ... ...visa mer

Verkförteckning

Ett öga rött, Norstedts 2003
Montecore – en unik tiger, Norstedts 2006
Invasion! Pjäs skriven för Stockholms stadsteater 2006
Invasion! -Pjäser, noveller, texter´, Norstedts 2008
Jag ringer mina bröder, Stockholms stadsteater 2013
Allt jag inte minns, Bonniers, 2015.