För att kunna göra en bokningsförfrågan om Lilian O. Montmar måste du vara inloggad.

Lilian O. Montmar

Dela och skriv ut
Lilian-web

Lilian O. Montmar

Fotograf: Florence Montmare

Book_coverage_1

Lilian O. Montmar

Kort om mig

Född i Stockholm flyttade jag som ung till Österrike och levde i Wien i ett tjugotal år, där jag bl.a. arbetade femton år på det statliga flygbolaget Austrian Airlines. Familjen flyttade i slutet av sjuttiotalet till Stockholm. Sedan 1979 har jag arbetat som adjunkt i språk i den svenska högstadie- och gymnasieskolan. På min fritid spelar jag fiol i Botkyrka symfoniorkester och skriver dokumentärromaner på tyska och svenska.

Mitt litterära bidrag på temat "Solidaritet över Gränserna" hedrades med det österrikiska Luitpold-Sternpriset för Litteraturens Främjande år 2002.

Medlem i Sveriges Författarförbund
Författarcentrum Öst
Lärarnas Riksförbund

Vad jag gör under författarbesöken

Lär vi av historien? Under de senaste århundradena har mänskligheten drabbats av två världskrig. Mellanösterns flyktingvåg påverkar i nutid hela Europa. Sverige har också genomlidit svåra tider som föranlett migration, kolonisation, svält, statarsystem och spanska sjukan. De manliga hjältarna är omskrivna, men de kämpande kvinnorna och deras insatser är knappast omnämnda. Deras arbete är osynligt.
Min dokumentär "Maria Magdalena Mathsdotter - Kungen, samekvinnan och den franske pastorn" handlar om samernas levnadsvillkor och att Svenska Missionssällskapet lät uppföra en skola i Bäsksele by utanför Vilhelmina år 1867 med målsättningen att erbjuda de samiska barnen skolgång. Genom att bli inackorderade i traktens gårdar skulle barnen få ... ...visa mer

Verkförteckning

Min Vän från Metaponto, 2002
Kärlek, Vänskap och Rock n´ Roll, 2002
Mein Freund aus Metaponto, 2003
Liebe Freundschaft und Rock n´ Roll, 2003
Hedersmannen, 2003
Födda i våldets tecken, 2005
Dimma över Albysjön, 2007
Solnedgången kan ingen ta ifrån mig 2008
Kolonisterna på hjortronmyrarn... ...visa mer